Liikennepuistoilua

Yksi lasten lempparipuuhista kesällä on liikennepuistossa huristelu. Puistoissa on kuitenkin jonkin verran eroja, sillä säännöt ja käytännöt vaihtelevat. Osa paikoista on maksullisia, jossain pitää käyttää kypärää tai on vaikka määritelty jokin tietty ajoajan pituus, ja ajamaan saattaa päästä jonottamalla tai varaamalla tietty kellonaika. Yksi yhteinen juttu liikennepuistoissa kuitenkin on: ne ovat kovin vähän aikaa kesästä auki. Kesä on jo pitkällä, kun paikat aukeavat ja ajoissa loppukesästä toiminta taas jo loppuu, vaikka mukavia kelejä ja innokkaita pikku kuskeja kyllä piisaisi.

Kävimme tänä kesänä kolmessa liikennepuistossa muutaman kerran ajelemassa. Meille vanhoja tuttuja paikkoja olivat Turun ja Forssan liikennepuistot ja uutena paikkana kävimme tutustumassa Kemin liikennepuistoon. Tornion liikennepuistossa ei harmiksemme koskaan päästy käymään, sillä meidän 10-vuotias esikoisemme oli jo liian vanha kruisailemaan siellä.

Vielä viime kesänä nuorimmainen istuskeli vain polkuauton sivuvaunussa maireasti hymyillen – kuvassa sisko polkee vauhtia Tanskassa – mutta tänä vuonna olikin jo pituutta ja intoa niin paljon, että innoissaan sotki aina menemään.Last year08

Turussa Kupittaan liikennepuisto on meille vanha tuttu paikka jo usean kesän ajalta. Ajoaikaa on 15 minuuttia ja tänä kesänä taisi hintaa olla 2,5 euroa/kerta. Tarjolla olisi ollut myös muutaman, muistaakseni kymmenen, ajokerran passi, joka olisi tullut hiukan halvemmaksi. Puitteet on nätit, kun liikennekaupunkiin on rakennettu söpöjä pikkutaloja, myös Turun linna ja Tuomiokirkko löytyvät. Kupittaan puistossa on lisäksi oikein kiva leikkipuisto, maauimala sekä lintuaitaus. Joku vuosi sitten siellä järjestettiin vesipyssynäyttely, josta meidän lapset kovasti tykkäsivät.Turun liikennepuistoTurun liikennepuisto02Turun liikennepuisto04

Forssan liikennepuistossa ollaan myös käyty muutamana kesänä ajelemassa. Maksuttomassa puistossa pitää käyttää pyöräilykypärää, mutta sellaisen on aina saanut lainaan mikäli oma ei ole ollut mukana. Pienen liikennesääntöjen kertauksen jälkeen pääsee ajelemaan.Forssan liikennepuistoForssan liikennepuisto02

Kemin liikennepuisto oli mukava paikka. Lapsia hiukan etukäteen jännitti, koska oltiin luettu että siellä pitää suorittaa ajokortti ennen kuin pääsee ensimmäistä kertaa ajamaan. Kortin suorittamisen jälkeen se onkin voimassa koko loppukauden, eikä koetta tarvitse suorittaa uudestaan. Lasten huoli kokeen läpäisemisestä osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä kaikki meni oikein hyvin. Ensin käytiin läpi liikennemerkkejä ja mietittiin mitä ne tarkoittavat. Sen jälkeen mentiin vielä ryhmällä inssiajolle. Suorituksen jälkeen sai ajokortin kouraan ja luvan ajaa. Ohjeena oli, että parin ajokierroksen jälkeen kurvaisi aina varikolle tarkistamaan saako vielä ajaa vai onko tullut jonoa. Liikennepuistossa oli myös pienille lapsille oma alue ja leikkipuisto. Oikein mukava paikka siis.Kemin liikennepuistoKemin liikennepuisto02Kemin liikennepuisto03Kemin liikennepuisto04Kemin liikennepuisto05

Some driving at traffic parks.