Lempirantani: Nymindegab strand

Jo usean vuoden ajan on lempirantani ollut Tanskan länsirannikolla, Nymindegabissa.

Entinen pikku kalastajakylä vei sydämeni jo heti ensimmäisellä käynnillä ja sinne on päästävä palaamaan aina uudestaan ja uudestaan.

Paljon olisi uusiakin rantoja vielä nähtävänä, sillä Tanskassa on rantaviivaa yhteensä tuhansia kilometrejä. Haaveissa olisikin kiertää enemmänkin Jyllannin länsirannikkoa sekä päästä vihdoin käymään Skagenissa, Tanskan pohjoisimmassa kohdassa jossa meret kohtaavat.

Jyllannin itärannikollakin on kivoja rantoja, mutta länsirannikon aallokko ja silmänkantamattomiin jatkuva meri on kuitenkin itselläni se missä sielu lepää. Kuinka meri näyttää joka kerralla erilaiselta. Sitä voisi tuijottaa aina.

Itse Nymindegabissa ei kauheasti ole palveluja. Kiva pieni kyläkauppa, jossa on omistaja vaihtunut muutamaankin kertaan ja välillä ollut koko kauppa kiinnikin sekä leirintäalue. Siellä on kiva leikkipuisto, jonka hoppepude on lasten ehdoton lemppari. Kylällä on useita lomamökkejä ja varsinkin kesäaikaan turistit tuovat kuhinaa kaduille. Leirintäalue vaikuttaa suositulta paikalta, jossa on aina ollut väkeä. Olemme aina asuneet lomamökissä, joten Nymindegab Krohon (majataloon) ei ole koskaan tullut tutustuttua. Toisin kuin Krot Tanskassa yleensä, tämä on hyvinkin modernin ja fiinin näköinen paikka, ihan kuin hotelli, ja muistaakseni siellä on joskus tanskalaisia kuninkaallisiakin yöpynyt. Usein tanskalainen Kro on hyvinkin söötti ja sympaattinen ulkonäöltään.

Lähikylään Nørre Nebeliin on matkaa alle 8 kilometriä ja sieltä löytyy hyvin palveluja sekä kauppoja. Nymindegabin kyläkaupasta on usein aamulla saanut tuoretta leipää, ainakin sesonkiaikaan, mutta lähin bager löytyy Nørre Nebelistä. Siellä on myös lemppariuimahallini, jossa ollaan useasti käyty uimassa.

Kaikkein helpoin ranta Nymindegabin ranta ei ole, sillä sinne päästäkseen täytyy kiivetä korkean hiekkadyynin yli. Mutta sitten kun lopulta pääsee huipulle, ovat näkymät aivan upeat. Autoille on hyvin parkkitilaa ja pieni jäätelökioski on välillä sesonkiaikaan ollut auki.

Esimerkiksi suosittu Henne Strand on alle 20 kilometrin päässä Nymindegabista ja siellä on helppo kulkea muutama askel parkkipaikalta suoraan rantaan.

Paras muisto rannalta on tottakai se kun näin delfiinin! Vuosia siitä haaveilin ja sitten se yllättäen toteutui viime vuonna, kun olimme ehtoolla rannalla uimassa ja ihailemassa auringonlaskua. Haltioissani koitin räpsiä tilanteesta kuviakin, mutta ne eivät kyllä onnistuneet. Uusi haaveeni onkin, että näkisin delfiinin ja saisin siitä myös kuvan.

Rannalle on hauskaa mennä etsimään simpukoita ja kauniita kiviä. Uimaan. Herkuttelemaan eväillä ja rakentelemaan hiekkalinnoja. Usein siellä näkee myös leijojen lennättäjiä ja kalastajia.

Muistathan aina olla varovainen mennessäsi rannalla uimaan ja varoa voimakkaita virtauksia. Monella rannalla Tanskassa on kesäaikaan rantavalvoja, mutta esimerkiksi Nymindegabin rannalla sellaista ei ole.

My absolutely favorite beach is Nymindegab beach at Danish west coast.