Tanskalaisessa uimahallissa pulikoimassa

Tanskassa asuessa tuli käytyä vain uimarannoilla uimassa, koska nättejä uimarantojahan Tanskassa piisaa. Tanskalaista uimahallielämää käytiin ihmettelemässä vasta myöhemmin kesälomareissulla lomamökiltä käsin.

Tanskassa reissatessa ollaan varattu mökki Novasolin kautta ja se on toiminut meillä aina oikein hyvin. Joissakin lomamökeissä hintaan voi sisältyä myös jonkin tietyn vesipuiston tai uimahallin käyttö ja sitä kautta mekin lopulta uimahalliin päädyttiin.

Kun aikoo tanskalaiseen uimahalliin suunnata, niin ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa aukioloajat. Toisin kuin suomalaisissa uimahalleissa, Tanskassa uimahalli on auki päivän mittaan yhden tai useamman pätkän. Esimerkiksi meidän lemppari uimahallin aukioloajat ovat nyt:

Mandag: 06:45-08:15 / 13.00-15.00

Tirsdag: 16.30-19.30

Onsdag: 14.30-17.00

Torsdag: 06.45-08.15 / 19.00-21.00

Fredag: 14.30-18.00

Lørdag: 13.00-16.00

Søndag: 10.00-14.00

Vaikka aukioloajat ovatkin ehkä hiukan hassuja pikku pätkiä, niin muutoin uimahallit tuntuvat olevan Tanskassa hyvin auki, niin kesällä kuin juhlapyhinäkin. Jouluna taisi olla uimareille tarjolla herkkujakin ja tunnelmallinen kynttilänvalo.

Uimahallissa on aina ollut siistiä ja asiat sujuneet mutkattomasti, muita uimareita on ollut vaihtelevasti. Vauvan kanssa on ollut helppoa käydä uimassa, koska hoitotasojen lisäksi on pukuhuoneessa tarjolla myös leikkikehä, jonne vauva on helppo tarvittaessa laskea.

Pukuhuonetilat ovat erilaiset kuin Suomessa. Siellä kengät jätetään avoimeen hyllykköön ja usein vaatteetkin avoimeen naulakkoon. Panttia vastaan saa avaimen pieneen kaappiin, jollaiseen ollaan itse tavarat aina jätetty.

Ollaan toistaiseksi käyty vasta kahdessa eri uimahallissa Tanskassa, pienessä ja keskisuuressa. Pienestä uimahallista tuli heti koko perheen suosikki ja siellä oli aina mukava käydä, mutta olisihan se toki mielenkiintoista kierrellä joskus uusissakin paikoissa. Molemmat uimahallit sijaitsevat länsirannikolla, joten voi olla että niiden käytännöissä on otettu hiukan vaikutteita Saksasta, koska saksalaiset siellä suunnalla paljon lomailevat. Sellainen olo tuli ainakin saunan ohjeistusta vilkaistessa, kun itse ei kuulu heittää löylyä ja raskaana olevat tai ihan pienet lapset eivät saa saunaan edes mennä. Pikku uimahallissa yhteinen sauna sijaitsi altaiden yhteydessä, mutta isommassa uimahallissa oli omat saunat pesutilojen yhteydessä.

Parasta tanskalaisissa uimahalleissa on veden laatu. Pikku hallissa vesi oli suolaista ja siinä oli ihana olla lasten kanssa ilman hirveää kemikaalien hajua. Lapsille oli tarjolla monenlaisia kellukkeita, vesileluja ja kaksi liukumäkeä.

Isommassa uimahallissa oli mieto kloorin haju. Tarjolla oli erilaisia kellukkeita, leluja ja vesiliukumäki, välillä pienempään altaaseen tehtiin aaltoja. Paikka oli ruuhkaisempi kuin pikku halli, mutta ihan ok paikka silti.

Hinnoiltaan uimahallit ovat hiukan kalliimpia kuin Suomessa. Tämä meidän porukka maksaisi kertalipuilla pikku halliin 200 dkk, eli vähän yli 26 euroa ja isompaan halliin 210 dkk, eli vähän yli 28 euroa. Toki tarjolla on myös erilaisia sarjalippuja ja vuosikortteja. Pikku hallilla on tarjolla sellainenkin kätevä vuosikortti-vaihtoehto, joka on yhteinen koko taloudelle ja maksaa 2600 dkk, eli alle 350 euroa.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan tanskalaiseen uimahallielämään, kun sopiva paikka vastaan tulee.

Fun time at swimming hall.