Økolariet

Økolariet on Vejlessä sijaitseva tiedekeskus, tutkimuskeskus, kokemuskeskus tai millä nimellä paikkaa nyt kutsuisikaan. Joka tapauksessa oikein kiva ja mielenkiintoinen menomesta, jossa pääsee myös itse tekemään ja kokeilemaan.Økolariet

Sisääntuloaulassa on pieni myymälä.Økolariet02

Paikka vaikutti aika isolta ja katseltavaa riitti kolmessa kerroksessa. Liikkeelle lähdettiin menemällä ensin portaat alas kellarikerrokseen. Alakerran mutkittelevat käytävät tuntuivat tällaiselle ahtaanpaikankammoiselle aika loputtomilta, mutta alkoi se päivä lopulta sarastaa käytävän päässä. Ruuhkaa ei onneksi matkalla matkan varrella ollut ja paljon riitti mielenkiintoista ihmeteltävää.Økolariet03

Yksi paikan teemoista on veden kiertokulku, joten ensin saavuttiin aivan kuin meren pohjalle. Lattialla oli upottavaa hiekkaa ja muutamassa akvaariossa uiskenteli kaloja, joista nuorimmaisemme oli kovasti innoissaan.Økolariet04Økolariet05Økolariet06Økolariet09Økolariet12

Esillä oli hiukan erilaisia kiviä ja simpukankuoria. Televisioruuduilla pyöri ohjelmaa. Muutamassa säiliössä oli erilaisia vesiä, joista sai maistaa miltä erilaiset suolaiset vedet maistuvat tavalliseen hanaveteen verrattuna.Økolariet07Økolariet08

Monessa kohtaa pääsi myös itse tekemään tai kokeilemaan jotain.Økolariet10Økolariet11

Seuraavassa osiossa tutustuttiin metsään.Økolariet13Økolariet14Økolariet15Økolariet16Økolariet30Økolariet29

Kaivo.Økolariet17

Veden kulutusta kotona.Økolariet18

Aitoa viemäriputkea.Økolariet20Økolariet28

Putken katossa pyörimässä kuvaa maan pinnalta.Økolariet32

Sekä viemärin asukkaita, rottia.Økolariet19

Pienessä kopissa oli kaksi istuinta ja heiluvassa laitteessa pääsi katsomaan miltä näyttää matka puhdistuspallon kyydissä viemärin halki.Økolariet31

Peli jätteiden lajittelusta.Økolariet21Økolariet22Økolariet23Økolariet24

Vihreiden ja mustien jätesäkkien lajittelua kouralla.Økolariet33

Vedenpuhdistusta.Økolariet25Økolariet26Økolariet27

Anteeksi! Kakussani on mato -erikoisnäyttely on esillä marraskuun loppuun asti. Se herättelee ajatuksia terveellisten hyönteisten hyödyntämisestä ruoanvalmistuksessa myös täällä päin maailmaa.Økolariet34Økolariet35Økolariet36

Ötökkä-Diner oli aivan ihanan näköinen ja pöydällä oli upeita ötökkä-herkkuja.Økolariet38Økolariet39Økolariet40Økolariet41Økolariet42Økolariet43

Monien ruokien valmistukseen saatetaankin jo käyttää ötököitä. Lapsille taisi jäädä parhaiten mieleen koko tiedekeskuksesta se, että joidenkin tortillalettujen valmistuksessa käytetään ötököitä. Tortillat ovat silti edelleen yksi meidän lasten lemppariruoista, eikä tieto mahdollisista ötököistä ole laisinkaan vähentänyt heidän ruokahalujaan. Hmm, eikä kyllä vaikuttanut omiinkaan ruokahaluihini, sillä tiedekeskuksesta paineltiin suoraan katukioskille syömään tortillaan valmistettua rullakebabia. Nam!Økolariet44

Eläviäkin ötököitä.Økolariet37

Seuraavassa tilassa oli aiheena kierrätys.Økolariet45Økolariet46Økolariet47Økolariet48Økolariet49

Hassuteltiin pitkän aikaa laitteella, jossa sai kättä heilauttamalla vaihdettua itselleen erilaisia asuja.Økolariet50

Piha-alue, jossa on kauden mukaan vaihtuvaa nähtävää.Økolariet51

Oli kyllä oikein mielenkiintoinen paikka, jonne toivottavasti tulee mentyä vielä uudestaankin.