Jelling ja Kongernes Jelling -viikinkimuseo

Huristeltiin hiukan ennen joulua katsomaan Jellingiä, kaupunkia jossa viikingit aikoinaan perustivat Tanskan. Nykypäivän Jelling on pieni alle 4000 asukkaan kaupunki täällä Jyllannissa.Jelling22

Jelling23

Siellä sijaitsee muistomerkkialue, joka on Unescon maailmanperintökohde: kaksi viikinkien riimukiveä, kaksi hautakumpua, kirkko sekä kivilaivan paikka. Kävimme kiertämässä myös Kongernes Jelling -viikinkimuseon, joka sijaitsee ihan alueen vieressä tien toisella puolella.Jelling02

Aloitettiin ensin ihmettelemällä kirkon pihalla olevia kahta riimukiveä.Jelling03Jelling04Jelling12

Riimukivistä pienempi on vanhempi ja sen on pystyttänyt Tanskan ensimmäinen kuningas, noin vuosina 936-958 hallinnut viikinkikuningas Gorm, vaimonsa Thyran muistolle. Riimukivessä mainitaan Tanska ensimmäistä kertaa.Jelling06

Riimukivistä suuremman pystytti Gormin ja Thyran poika Harald Sinihammas vanhempiensa muistolle, juhlistaakseen Tanskan ja Norjan valloitustaan ja juhlistaakseen sitä, että hän vastaanotti kristinuskon kaikkien kansalaistensa puolesta. Bluetooth-teknologia on muuten saanut nimensä juuri Harald Sinihampaan mukaan, koska samoin kuin bluetooth yhdistää tietokoneet ja kännykät, yhdisti Harald Tanskan ja Norjan. Bluetooth-logossa on riimuilla Haraldin nimikirjaimet H ja B.Jelling07

Riimukivien vieressä on kirkko sekä kaksi 10 metriä korkeaa hautakumpua, joiden huipuille pääsee kiipeämään portaita pitkin.Jelling08Jelling21

Kumpujen huipuilta näkee hyvin sementtipilarit, jotka on pystytetty havainnollistamaan missä kohtaa on aikanaan ollut viikinkien linnoituksen 1,4 kilometrin pituinen puinen muuri.Jelling09Jelling20Jelling24

Valkoiset laatat taas kuvastavat kohtaa jossa on ollut suurin löydetty kivilaiva (vanha hautaustapa). Jelling10Jelling11

Jellingin kirkko on noin 1100-luvulta ja paikan neljäs. Ensimmäinen oli kuningas Haraldin 800-luvulla pystyttämä puukirkko, jonka tulipalo pyyhkäisi myöhemmin maantasalle. Kirkon alla on hauta, jossa epäillään nykyään sijaitsevan Gormin jäännökset.Jelling13Jelling14Jelling15Jelling16Jelling17Jelling18Jelling19

Seuraavaksi siirryimme tien toiselle puolelle museota kiertelemään.Jelling05Jelling25Jelling27

Aulassa oli hauska seurata piirustusrobottia työssään.Jelling26

Museossa oli tilaa kahdessa kerroksessa.Jelling28Jelling35Jelling39Jelling40Jelling48Jelling50

Näyttely oli suurelta osin audiovisuaalinen ja digitaalinen, mutta siellä oli esillä myös joitakin antiikkiesineitä.Jelling29Jelling33Jelling41Jelling42Jelling49

Mielenkiintoisin oli varmaankin pieni malli sepän muotista, jonka varjoa pystyi katsomaan eri suunnista. Muotti oli erittäin kätevä, koska sillä samalla pystyi valmistamaan korut niin Thorin vasaran kuin kristinuskon ristinkin muotoon. Kumpaa nyt asiakas vain kulloinkin halusi.Jelling51Jelling52

Myös yläkerrassa esillä oleva suuri pöytä oli mielenkiintoinen. Valitsinvipua vääntämällä siihen sai piirtymään näkyville miltä monumenttialue on vuosisatojen saatossa näyttänyt.Jelling43Jelling44Jelling45Jelling46Jelling47

Eräässä huoneessa oli seinillä suuria näyttöjä ja vieressä pöytiä. Pöydillä oli nappuloita joita painamalla sai näytöille piirtymään ja kaiuttimista kuulumaan erilaisia tarinoita viikingeistä.Jelling30Jelling31Jelling32Jelling34Jelling36Jelling37Jelling38

Museossa oli myös kattoterassi, mutta se oli suljettuna sinä päivänä kun museossa kävimme. Terassilta olisi nähnyt 20 jalkapallokentän kokoisen muistomerkkialueen paremmin ja siellä on digitaaliset kiikarit joilla voi katsella miltä Jelling näytti 1000 vuotta sitten.

Museon kiertämisen jälkeen tuli vastaan vielä pieni museopuoti.Jelling54Jelling55Jelling56

Ihan mielenkiintoinen museo ja muistomerkkialue. Lasten suosikkilistalle se ei kuitenkaan päässyt, sillä pari kohdetta oli kuulemma vähän turhan jännittäviä.Jelling53