Kinkkua etsimässä

Perinteisesti tanskalaiseen joulupöytään katetaan tarjolle joko ankkaa omena-luumutäytteellä, hanhea tai porsaan paistia. Lisukkeena on esimerkiksi karamellisoituja perunoita ja punakaalia. Samanlaista joulukinkkua täällä ei kuitenkaan syödä kuin Suomessa ja Ruotsissa. Meillä itsellä on ollut joulupöydässä aina kinkkua ja sitä haluttiin tänäkin vuonna.

Etsittiin joulukinkkua muutamasta ruokakaupasta, mutta sellaisia ei ollut missään tarjolla. Lihakaupasta olisi varmasti sellaisen saanut tilattua, mutta ajateltiin ensin poiketa vielä lähikaupan lihamestarin juttusilla. Heilläkään ei ollut sellaisia valmiina tarjolla, mutta hän kertoi tietävänsä millaista joulukinkkua Ruotsissa syödään ja sanoi voivansa tehdä meille sellaisen. Kyseli vielä nipun tarkentavia kysymyksiä, jotta osaa varmasti valmistaa halutunlaisen kinkun. Ja niin oli etsintä päättynyt, mahtavaa!

Hiukan jännityksellä jäätiin odottamaan millainen mötikkä sieltä tullaan saamaan. Viime viikolla se tilattiin ja tänään käytiin hakemassa. Iso mötkäle siellä olikin odottamassa, 8,3 kiloinen kinkku. Hinta oli kuitenkin hyvin kohtuullinen, alle 60 euroa.joulukinkku

Ei huomattu tilatessa mainita mitään kinkun verkosta, mutta sen puuttuminen ei kuulemma haittaa paistamista. Huomenna pitäisi sitten koittaa saada se kypsäksi. Ja jos ihan pieleen menee, niin aina voi kaupasta kipaista hakemassa sen ankan. Täällä on suuremmat ruokakaupat kiinni 24.-26.12., mutta pienemmät ruokakaupat ovat auki myös aattona ja joulupäivinä. Joillakin isommilla ruokakaupoilla on käytössään ennen pyhiä pidennetyt aukioloajat joinakin päivinä. Esimerkiksi viime perjantaina kun olimme Bilkassa, olisi ostoksilla voinut pyöriä hyvinkin pitkään, sillä kauppa sulkeutui vasta puoliltaöin.Pidennetyt aukioloajat