Joulun perinteet ja niistä luopuminen

Olen aina tykännyt kovasti joulusta, sitä on kiva touhuta ja suunnitella. Joulu on rakkaiden ihmisten kanssa yhdessäoloa, hyvää ruokaa, antamisen iloa, jännitystä, onnea ja lasten riemua. Tämän joulun odottaminen sujui kuitenkin hiukan ristiriitaisin tuntein, kun tiesi että tällä kertaa ei esimerkiksi kyläillä viemässä joulutervehdyksiä tai käydä hautausmaalla. Itselleni tärkeimpiä jouluntuojia rakkaiden ihmisten lisäksi on aina ollut sauna, joulukuusi ja joulukinkku. Jokaisena jouluna aikaisemmin on kaikkia ollut, mutta tänä vuonna joulusaunaan ei päässytkään ja se harmitti etukäteen aika paljon. Kun tykkää, että joulua vietetään joka vuosi saman kaavan mukaan tuttujen puuhien parissa, oli hiukan outoa tehdä jouluvalmisteluja, kun samalla tiesi ettei joulu olisi nyt samanlainen. Toisaalta taas oli innoissaan, kun pääsee kokemaan joulun Tanskassa.

Miten meidän joulu sitten meni? No, oikein mukavastihan se. Tottakai olisi ollut tosi ihana käydä vaikka siellä saunassakin, mutta lapsilla tuntui olevan oikein hauskaa punkissaankin.

Pyrittiin juhlistamaan joulua saman kaavan mukaan kuin ennenkin. Kinkun olen paistanut aina yöllä ja sillä on päässyt heti aattoaamuna herkuttelemaan. On ollut ihanan tunnelmallista aina hiippailla uunia kurkkimaan ja haistella hyvää kinkun tuoksua. Tänä vuonna päätimme kuitenkin paistaa kinkun jo aatonaattona, aamulla laitettiin uuniin ja ehtoolla se oli valmis. Hiukan jännitti, että rupeaako se kovasti hajoamaan uunissa ilman verkkoa. Paisto sujui kuitenkin oikein hyvin ja ehtoolla päästiin vielä maistelemaan tuoretta kinkkua ennen kuin käytiin nukkumaan. Aika samalta se maistui kuin aikaisempienkin vuosien kinkut. Hiukan vähemmän tätä oli taidettu suolata. Näköjään kuvat on maltettu ottaa vasta sitten, kun maistelijat ovat käyneet jo hiukan maistelemassa.joulujoulu02

Herättiin jouluaattona aikaisin. Ensin lapset juoksivat tarkistamaan oliko ”sukkatonttu” käynyt syömässä lasten jättämät piparit ja täyttämässä lasten joulusukat. Ja kyllähän se tonttu oli vierailulla käynyt. Piparit olivat hävinneet ja sukista löytyi paketit, jotka heti revittiin innoissaan auki.

Katseltiin Areenasta Joulupukin kuumaa linjaa ja koristeltiin joulukuusi.joulu11joulu03joulu06joulu07joulu08joulu09joulu10

Tosi hienon ne lapset siitä taas koristelivat, nuorin laittoi latvaan tähden.joulu04joulu05

Aamupalaksi syötiin karjalanpiirakoita munavoilla, kinkkua, limppua ja piparkakkutaloa. Lounaaksi keitettiin riisipuuroa ja luumusoppaa. Manteli meillä kätketään jokaiselle puurolautaselle, eikä vain yhtä mantelia koko puuroon.

Katseltiin päivän aikana muitakin tuttuja aaton ohjelmia: joulurauhan julistus sekä Lumiukko. Tanskalaisilta kanavilta katsottiin kaksi erilaista Disneyn jouluohjelmaa.joulu14joulu15

Maisteltiin montaa sorttia tanskalaisia joulukeksejä ja kaikilla oli tietysti eri lemppari.joulu12joulu13

Pesujen jälkeen oli jouluruoka. Tarjolla oli aika pitkälti samat ruoat kuin aikaisempinakin vuosina. Lämminsavulohta ei kauheasti kaupoissa näkynyt, joten niitä oli tällä kertaa muutama pieni paketti eikä kokonaista lohta. Tanskalaisia joulun makuja oltiin maisteltu jo hiukan etukäteen pitkin joulukuuta, joten nyt oli tarjolla näitä tuttuja joulun ruokia.joulu17joulu16

Hiukan ruokailun jälkeen alkoi takaovelta kuulua kopinaa ja odotettu vieras saapui. Lapset olivat aivan innoissaan. He myös lauloivat joulupukille ja antoivat leipomansa piparkakut joulupukille matkaevääksi.joulu18

Seuraavaksi olikin pakettien availua, leikkiä, Legoilla rakentelua, lukemista, herkuttelua ja löhöilyä. Muutama erä myös Afrikan tähteä.joulu19

Vaikka joulu hiukan erilaiselta tuntuikin, oli siinä myös paljon vanhaa tuttua. Kaiken kaikkiaan hyvä joulu ja enää alle vuosi seuraavaan.