Tanskalaisten joulumakujen maistelua: Æbleskiver

Jo pari viikkoa sitten kaupan pakastealtaasta löytyi hauskan näköinen pussukka, joka oli pakko ostaa maistelua ja tarkempaa ihmettelyä varten. Ja ihan hyvähän se varmaan onkin aloittaa ajoissa, että ehtii montaa jouluista syötävää maistelemaan ennen kuin sesonki menee taas jo ohi.Æbleskiver01

Pussista löytyi hauskoja palleroita. Helpoin ja nopein tapa niiden valmistukseen oli mikrossa lämmittäminen pakkauksen ohjeiden mukaan. Joten ei muuta kuin ruuat lautaselle ja mikroon lämpeämään.

Hiukan koitin netistä löytää tietoa Æbleskiverin historiasta. Varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta useassa paikassa kerrottiin tarinaa viikingeistä ja siitä, kuinka he raskaiden taistelujen jälkeen palasivat takaisin laivalleen nälkäisinä. Heillä ei ollut pannuja mukana ruuan paistamista varten, mutte he valmistivat pannukakkutaikinan ja paistoivat pannukanut taistelussa lommoutuneiden kilpiensä päällä. Taikina valui lommoihin paistumaan ja niin tarinan mukaan syntyi herkun pyöreä muoto.

Æbleskiverin valmistamista varten on oma rautapannu, jossa on pyöreät kuopat palleroille.

Pannukakkupallot on tapana syödä hillon sekä tomusokerin kanssa. Niissä oli jo valmiiksi sauma, josta pallero oli helppo ihan sorminkin painaa auki ja laittaa hilloa sisään.Æbleskiver02Æbleskiver04

Pannukakkupallerot olivat sisältä mukavan kuohkeita ja lapset tykkäsivät niistä kovasti. Ja ihan hyviä ne olivatkin.Æbleskiver03

Pienin söi niitä ihan pelkästään, keskimmäinen hillolla ja poika laittoi hillon lisäksi myös tomusokeria. Netin syövereistä löytyi kuvia myös pannukakkupallojen erilaisista versioista, esimerkiksi lohitäytteellä, marjoilla tai suklaisella sisuksella. Jotain tuollaista suklaista versiota voisi kyllä joskus vaikka kokeillakin.