Auto mukaan

Kun päätettiin, että Tanskaan lähdetään, oltiin pian monien kysymysten äärellä. Yksi kysymyksistä oli: millä kyydillä lähdetään matkaan?

Aika nopeasti tultiin kyllä siihen tulokseen, että omalla autolla lähdetään liikenteeseen. Se on kuitenkin meille sopivan kokoinen ja saadaan samalla otettua mukaan aika paljon tavaraa. Se on myös toiminut aina ihan hyvin, joten luotto oli kohtuu korkealla, että huolettomia kilometrejä olisi edessä myös Tanskanmaalla.

Muita vaihtoehtoja olisi ollut lentäminen Tanskaan ja täällä auton vuokraaminen. Tai auton vuokraaminen Suomesta ja palauttaminen Tanskaan. Aika pian oman auton ostaminen olisi kuitenkin tullut eteen, koska onhan se omalla autolla liikkuminen kuitenkin tosi kätevää. Emme olisi myöskään saaneet paljoakaan tavaraa heti mukaamme lentokonekyydillä. Ja aina isomman tukun rahaa saa autovuokraamossa latoa tiskiin, mitä isomman menopelin haluaisi vuokrata. Tanskassa autot ovat erittäin kalliita, joten seuraava auto olisi varmaan pitänyt hakea Saksasta. Ja olisihan siinäkin taas oma hommansa ollut. Ihmetellään sitä vaihtoehtoa sitten, kun tästä autosta joskus joudutaan luopumaan.

Ei se silti halpaa lystiä ole oman auton ottaminen Tanskaan mukaan ja täällä rekisteröiminen. Verottaja (SKAT) arvioi aina tuodun auton arvon ja käyttää siinä Tanskassa myytävien vastaavien autojen pyyntihintaa, eli korkeaa hintaa, ja siitä lasketaan maksettavan rekisteröintiveron suuruus, joka on noin 60% vastaavan auton pyyntihinnasta Tanskassa. Verolta voi välttyä vain, jos oleskelu Tanskassa kestää alle 6 kuukautta.

Kun tultiin Tanskaan, meillä oli kuukauden verran täällä ajoaikaa ja siinä ajassa piti saada auton asiat kuntoon. Auto piti viedä ensin rekisteröintikatsastukseen, jossa syynättiin tarkkaan kaikki paikat. Katsastus on suunnilleen saman hintaista kuin Suomessakin. Rekisteröintikatsastus toimi samalla määräaikaiskatsastuksena, jossa auto pitää Tanskassa käyttää joka toinen vuosi. Sen jälkeen jäätiin odottamaan SKATilta postia, jossa kerrotaan maksettavan veron suuruus. Veroa kertyi maksettavaksi kaksi kertaa auton hinta Suomessa! Jos Tanskaan tulee määräaikaisella työsopimuksella, on mahdollista maksaa veroa myös vuosineljänneksittäin, millä säästääkin pitkän pennin (mikä tahansa määräaikainen oleskelu ei käy selitykseksi).

Veron maksun jälkeen sai hakea katsastuskonttorilta uudet kilvet ja sieltä sai ostettua myös Tanskan vaatimusten mukaisen kiinnityssarjan – kilvet kun ovat erikokoiset kuin suomalaiset, joten vanhoja telineitä ei voinut käyttää. Katsastuskonttori otti vanhan suomalaisen rekisteröintitodistuksen ja Suomen päässä vakuutukset ja verot katkesivat automaattisesti heidän ilmoituksensa perusteella. Vanhat Suomen kilvet sai pitää itsellä. Kilpien hakua varten piti tietää, mistä vakuutusyhtiöstä aikoo vakuutuksen ottaa, joten kilpailutus oli hoidettu ennen sitä. Suomesta sai vakuutusyhtiöltä todistuksen vahinkohistoriasta, jolla vakuutuksen hinnasta lähti yli puolet pois, vaikkei paikallinen hinnoittelu ihan Suomen bonusjärjestelmää vastaakaan. Nyt on autolla kuitenkin komeat uudet kilvet ja ollaan saatu nauttia huolettomista ajokilometreistä.Rekkari

Ainoa korjaamokeikka tarvi suorittaa silloin, kun vuosia sitten alkanut särö auton tuulilasissa innostui kurottelemaan vähän turhan pitkälle. Sekin meni ihan mukavasti, vietiin auto tuulilasin vaihtoon ja mentiin itse kaupungille kiertelemään siksi aikaa. Oltiin Grindstedissä, mutta se ei vaikuttanut mikään erityisen ihmeelliseltä paikalta. Ollaan siellä välillä poikettu Lidlissä ostoksilla, mutta ei siellä kauheasti muuten mitään ollut.GrindstedGrindsted02Grindsted03Grindsted04Grindsted05Grindsted06Grindsted07Grindsted08Grindsted09

Muutaman tunnin kuluttua saatiinkin sitten hakea jo auto takaisin. Olivat samalla kiinnittäneet tuulilasiin tanskalaisen pysäköintikiekon, joka onkin kätevä laite, kun se on aina ikkunassa valmiina. Suomen määräyksiä se ei tietenkään täytä, joten sakkoja on luvassa, jos sitä yrittää Suomessa vieraillessa käyttää.Parkkikiekko