Lomamökkielämää

Kun päätimme ruveta lomamökkiä etsimään ja varailemaan, oli tunteet aika ristiriitaiset. Toisaalta oli innoissaan, kun olisimme sitten Tanskassa ja pääsisimme elämään aika normaalia arkea mökin keittiön ansiosta. Toisaalta taas jännitti kovasti, koska siinä mökissä pitäisi kuitenkin jonkin aikaa viihtyä pysyvämpää majoitusta etsiessä. Paljon erilaisia mökkejä netissä selailtiin sekä vertailtiin sijainteja, varusteluja ja hintoja. Aikaisempina vuosina matkustellessa emme olleet lomamökeissä yöpyneet, joten mökeistä ei ollut minkäänlaisia kokemuksia ennestään. Lopulta saatiin kuitenkin yksi ihan sopivan oloinen mökki sieltä haarukoitua. Sitten vaan varausta sisään ja odottamaan lähtöä.

Eka lomamokkiKuvissa mökki näytti kivalta. Se oli uusi ja lapsille oli kylpyammekin. Itse olin lähinnä sijainnista hiukan huolissani. Oliko mökki liian metsässä, ilman mitään kivaa puuhaa kävelyetäisyydellä. Piha näytti hiukan pieneltä, mutta pakkasimme silti muutaman hiekkalelun mukaan.

Matka sujui saman kaavan mukaan, kuin kaikki aikaisempien vuosien lomamatkat, joita olemme autolla tehneet Tanskaan ja Saksaan. Ensin laivalla Tukholmaan, ajelua Ruotsin läpi ja siltoja pitkin Tanskaan. Hyvin on sopinut tuo systeemi meidän perheelle, sillat on komeat ja niiltä on nätit maisemat. Onneksi tunnelikin on sen verran lyhyt, ettei tälläistä ahtaanpaikankammoista ehdi vielä siinä ajassa ahdistaa. Jonkin verran tietöitä sun muita hidasteita matkaan aina mahtuu, mutta ei onneksi mitään kovin pahaa ole koskaan ollut. Taisi tähän reissuun osua isoimmat ruuhkat.

OresundSillalla1majakka1majakka2sillalla3Storebelt1Storebelt2Storebelt3

Ajelimme ensin noutamaan mökin avaimen ja suuntasimme sitten katsomaan millaisen paikan olimme oikein varanneet. Avaimet sai mukaansa lähikaupasta ja se osoittautuikin oikein mukavaksi paikaksi. Siellä oli tavaraa laaja valikoima mukava bageripiste. Itse lomamökki näytti kivalta, mutta piha oli vielä pienempi kuin miltä se kuvissa oli näyttänyt, eikä siinä ollut oikein leikkipaikkaa. Mökin sijainti itsessään oli ihan ok, ei ollut niin paljon syrjässä metsässä, kuin olin kauhuissani kuvitellut. Lähikauppa sijaitsi kylän toisella laidalla, mutta kuitenkin kävelymatkan päässä. Hirveästi muuta ei siitä lähiympäristöstä löytynytkään, metsäisiä kävelypolkuja lähinnä. Mökissä oli kaksi kerrosta ja mainostettu amme osoittautui poreammeeksi. Siitä riittikin lapsille paljon iloa.

Olen todella herkkäuninen ja toisena yönä heräsinkin muovipussin rapinaan. Kauhuissani ajattelin, että nyt täällä on murtovarkaita tonkimassa ja ryöväämässä meidän tavaroita. Varovasti kurkistin keittiöön ja siellä oli hiiriä! Hyi! Vaikka olenkin joskus kuullut katolta hiirten rapinoita, niin en ollut ikinä niihin sisällä törmännyt. Tuo mökki kun oli sen verran uusikin, niin pääsi hiukan yllättämään. Kauhuissani herätin miehen katsomaan, mutta hiiret olivat siinä vaiheessa ehtineet jo livahtamaan karkuun. Hiukan olivat meidän tavaroita ehtineet järsimään ennen kuin yllätin ne pahanteosta.

Seuraavana päivänä soitimme mökin vuokranneeseen firmaan ja valitimme hiiristä. He eivät kuulemma mitään niille voi tehdä, mutta antoivat mökin omistajan yhteystiedot, jotta voisimme olla itse häneen yhteydessä. Soitimme omistajalle ja hän poikkesi tuomaan meille hiirenloukkuja sekä rusinoita, jotta voimme itse loukutella hiiriä.

Mies katseli sopivat kohdat ja sen verran tehokkaasti pari nappasi, että emme niitä enää sisällä nähneet. Jätöksiä vaan oli vähän siellä täällä ja välillä kun lapset innoissaan remusivat yläkerrassa, niin katon koloista tippui hiiren papanoita alakertaan. Sen verran likaisuus ällötti, että halusimme vaihtaa toiseen mökkiin ja viikon kuluttua onneksi pääsimmekin lähtemään. Vuokrausfirma antoi meille muutaman vaihtoehdon ja niistä koitimme meille parhaan mökin valita.

Auto taynnaEi siis muuta kuin kamat kasaan taas ja menoksi! Tällä kertaa mökki oli suurempi, vanhempi ja yksitasoinen. Siellä oli myös poreamme sekä pihassa lapsille kiva leikkipaikka. Mökki sijaitsi lomakylässä, mutta se osoittautui erittäin hiljaiseksi paikaksi. Se oli sisämaassa, joten ehkä sen vuoksi oli rauhallista. Muutamassa rannalla sijaitsevassa lomakylässä joissa olimme käymässä, oli ainakin paljon ihmisiä liikkeellä ja kauppoja piisasi. Mökistä kävelyetäisyydellä oli mukava leikkipuisto ja siellä kävimmekin lasten kanssa monta kertaa leikkimässä. Ostokset kävimme kuitenkin tekemässä kauempana autolla, koska lomakylässä oli vain pieni ja kallis kioski. Siellä tuli käytyä vain jätskillä pari kertaa.

Toinen lomamokkiAika lomamökissä sujui kuitenkin lopulta ihan hyvin, vaikka koko ajan jo hiukan odottikin, että pääsisi jo aloittamaan seuraavan vaiheen uudessa kodissa. Itse mökki oli kuitenkin mukavampi kuin ensimmäinen ja siellä oli paremmat leikkimahdollisuudet lapsille. Hiiretkin pysyivät talon ulkopuolella. Arki pyöri opiskeluineen, mutta vastapainoksi koitimme myös tutustua uuteen ympäristöön ja puuhailla yhdessä mukavia juttuja.

Olin etukäteen kuvitellut, että olisin ihan mökki-ihminen. Lapsena tuli kuitenkin usein käytyä mökillä uimassa ja aina oli kivaa. Ehkä kaipaan kuitenkin siihen mökin seuraksi vielä rantaa. Vettä jaksaisi katsella loputtomasti, voisi leikkiä rannalla ja käydä uimassa. Ehkä ensi kerralla on tosiaan rantamökki.